Home ستون آزاد آرشیو ستون آزاد انتخابات ایالات متحده امریکا و جنبش ضد تمامیت‌خواهی ما- احد قربانی دهناری

انتخابات ایالات متحده امریکا و جنبش ضد تمامیت‌خواهی ما- احد قربانی دهناری

انتخابات ریاست ‌جمهوری ایالات متحده آمریکا در ۳ نوامبر ۲۰۲۰ برابر با ۱۳ آبان ۱۳۹۹، برای انتخاب رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا و معاون او، برگزار شد و با پیروزی نامزدهای حزب دموکرات، جو بایدن (Joseph Biden) و کاملا هریس (Kamala Harris)، به پایان رسید. این پنجاه و نهمین انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا بود. دولت جو بایدن در تاریخ ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ برابر با یکم بهمن ۱۳۹۹ کار خود را آغاز می‌کند.

جالب این‌که در این دوره انتخابات، ایالات متحده بالاترین میزان مشارکت در انتخابات در ۱۲۰ سال گذشته را ثبت کرده است.

یکی از آموزنده‌ترین ویژگی انتخابات ریاست ‌جمهوری ایالات متحده آمریکا معرفی برنامه روسای جمهور و رای دادن مردم بر اساس برنامه آن‌ها ست، هرچند برنامه‌های رئیس جمهور بدون تصویب مجلس‌های کنگره و سنا قابل اجرا نیست. اگر در انتخابات کنگره، حزب دموکرات کنترل مجلس نمایندگان را در دست نگیرد و اکثریت سنا را به دست نیاورد، آقای رئیس جمهور برای عملی کردن قول‌هایش با چالشی بزرگ روبرو خواهد شد.

برخی از وعده‌های جو بایدن برای انتخابات ریاست ‌جمهوری ایالات متحده آمریکا:

بحران کرونا

اولویت برنامه‌های جو بایدن با بحران کرونا است. بایدن اعلام کرده است که  ستادی متشکل از مشاورانش برای مقابله با شیوع این ویروس ایجاد خواهد کرد. اما برنامه او به‌مراتب وسیع‌تر از مدیریت بحران کرونا در آمریکا است. او گفته است که همه تلاش خود را برای دسترسی مردم به واکسن، پیشگیری و درمان بیماری کووید-۱۹ به کار خواهد گرفت. از الزام استفاده از ماسک در آمریکا سخن گفته و همچنین بر آن است تا امکان انجام رایگان تست کرونا را برای همه مردم آمریکا فراهم سازد.

برنامه اقتصادی

جو بایدن وعده داده است اقتصاد ایالات متحده را پس از همه‌گیری با یک سرمایه‌گذاری ۷۰۰ میلیارد دلاری در صنعت آمریکا، بازسازی کند. از این سرمایه‌گذاری کلان ۴۰۰ میلیارد دلار به دولت‌های فدرال برای خرید كالاها و خدمات اختصاص داده می‌شود و ۳۰۰ میلیارد دلار در پژوهش و توسعه فناوری‌های جدید چون وسایل نقلیه الکتریکی، فناوری نسل پنجم شبکه تلفن همراه (5G) و هوش مصنوعی (AI) سرمایه‌گذاری خواهد شد. جو بایدن امیدوار است با این طرح حدود پنج میلیون شغل در ایالات متحده ایجاد شود و مشاغل از دست رفته در بحران اقتصادی پس از همه‌گیری را نجات دهد.

بازگشت به توافق پاریس

تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین جای مهمی در تبلیغات انتخابی جو بایدن داشت. دونالد ترامپ همانطور که چهار سال پیش در جریان کارزارش وعده داده بود تصمیم به خروج آمریکا از توافق پاریس گرفت. جو بایدن اعلام کرده است یکی از نخستین تصمیم‌هایی که به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهوری آمریکا خواهد گرفت بازگشت به همه توافق‌ها و پیمان‌های اقلیمی و از جمله پیمان اقلیمی پاریس خواهد بود. او همچنین بر استفاده از انرژی‌های پاک و تجدیدشونده تاکید کرده است.

بازگشت به سازمان جهانی بهداشت

جو بایدن وعده داده است که آمریکا با پیروزی او به سازمان جهانی بهداشت باز خواهد گشت. انتظار می رود که با توجه به همه‌گیری بیماری «کووید ۱۹» این تصمیم در روزهای اولیه زمامداری جو بایدن اعلام شود. او تاکید کرد که آمریکا با وجود همه «مشکلات و کمبودهای سازمان جهانی بهداشت» به این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد باز می گردد.

جلب دوباره‌ی اعتماد متحدان آمریکا

یکی از اهداف اصلی جو بایدن در عرصه سیاست خارجی بازسازی اعتماد متحدان سنتی آمریکا است. روابط واشنگتن با بسیاری از متحدان ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ آسیب دیده است. به عنوان مثال آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در سال ۲۰۱۸ میلادی گفت: «ما دیگر نمی توانیم برای حفظ نظم جهانی به قدرت آمریکا تکیه کنیم.» دونالد ترامپ دستور خروج نزدیک به ۱۲ هزار نظامی این کشور از آلمان را صادر کرده است. بهبود روابط آمریکا با متحدان سنتی خود یکی از چالش‌های جو بایدن خواهد بود.

مقابله با چین

یکی از برنامه‌های جو بایدن بسیج کشورهای دموکراتیک برای مقابله با چین است. در کارزار تبلیغاتی جو بایدن وعده داده است که با چین به دلیل سرکوب حقوق دموکراتیک ساکنان هنگ کنگ برخورد خواهد کرد.

تمدید پیمان «استارت نو» با روسیه

دوره توافق پیمان کاهش تسلیحات هسته‌ای «استارت نو» (New START Treaty) با روسیه تنها چند هفته پس از آغازه دوره ریاست جمهوری جو بایدن به پایان می رسد. او متعهد به تلاش برای تمدید پیمان «استارت نو» شده است. موافقت روسای جمهوری ایالات متحده و روسیه می تواند این پیمان را به مدت پنج سال دیگر تمدید کند. دموکرات ها امیدوارند که تمدید این پیمان به فرصتی برای مذاکره بر سر کنترل و کاهش تسلیحاتی با مسکو تبدیل شود.

توافق هسته‌ای با ایران

در گام نخست، جو بایدن آماده است تا در صورت کاهش سطح غنی سازی اورانیوم و رعایت تعهدات برجامی ایران در زمینه ذخیره اورانیوم غنی‌شده، به توافق هسته‌ای با ایران باز گردد. در گام دوم او می‌خواهد با همکاری متحدان اروپایی به ایران فشار بیاورند تا حاضر به مذاکره بر سر مسائل منطقه و برنامه موشکی خود شود. یکی از نگرانی‌های دموکرات‌ها عدم پایبندی دولت آینده ایران به برجام است.

جنگ در افغانستان

جو بایدن گفته است که آمریکا باید اکثر نظامیان خود را که در افغانستان و خاورمیانه مستقر هستند به ایالات متحده بازگرداند. به گفته وی هرگونه حضور نظامی آمریکا در افغانستان پس از خروج نظامیان این کشور باید متمرکز بر «عملیات ضدتروریستی» و مقابله با القاعده و داعش باشد.

رابطه با فلسطین

جو بایدن وعده داده است که کنسولگری آمریکا برای فلسطینی‌ها را که دونالد ترامپ تعطیل کرد بازگشایی کند.

اصلاح سیاست مالیاتی

جو بایدن گفته است که برای تامین هزینه‌ها، در بسیاری از تسهیلات مالیاتی که دونالد ترامپ پیش‌بینی کرده بود تجدید نظر خواهد کرد. تغییر سیاست مالیاتی آمریکا البته مستلزم تایید کنگره است. او همچنین بر آن است تا بر نقش اتحادیه‌ها و سندیکاها در آمریکا بیافزاید. تشویق مردم به خرید کالاها و خدمات ساخت آمریکا نیز از دیگر محورهای برنامه اقتصادی او اعلام شده است.

حقوق شهروندی

جو بایدن گفته است که در یکصد روز نخست ریاست جمهوری خود قانونی علیه تبعیض جنسیتی به تصویب خواهد رساند. تشدید قانون ناظر بر حق داشتن و حمل سلاح در آمریکا نیز از دیگر رئوس کار او اعلام شده است.

سیاست‌ مهاجرتی

جو بایدن اعلام کرده است که از همان نخستین روز شروع کار خود به عنوان رئیس جمهور، به اصلاح قانون مهاجرت در این کشور اقدام می‌کند.  قرار است یازده میلیون نفر از ساکنان آمریکا رسما حق اقامت گرفته و از حقوق شهروندی آمریکا بهره‌مند شوند. محدودیت‌های ناظر بر سفر به آمریکا نیز قرار است لغو شوند.

حقوق مصرف‌کنندگان

دولت ترامپ بسیاری از الزام‌های ناظر بر تولید و فروش کالاها را از دور خارج کرده بود. بایدن بر آن است تا بار دیگر در دفاع از مصرف کنندگان این الزام‌ها را تجدید و حتی تشدید کند. برای تولید کنندگانی که موازین تعیین شده را رعایت نکنند نیز مجازات‌هایی پیش‌بینی خواهد شد.

تاثیر انتخابات بر مبارزه ما

با نگاهی به برنامه‌های جو بایدن می‌بینیم که این برنامه برای بهبود اقتصاد امریکا و وضع مردم آن تدوین شده است. ولی، اینکه چه کسی در آمریکا و در سطح وسیع‌تر اینکه چه کسانی در کشورهای قدرتمند جهان بر سر قدرت باشند، بر حکومت ایران، زندگی مردم ایران و مبارزه مردم ایران تاثیر دارد. اما تعیین‌کنده‌ترین عامل در سرنگونی جمهوری اسلامی، مبارزه مردم ایران و اتحاد و اقدامات مشترک احزاب و سازمان‌ها و شخصیت‌های سیاسی ایران است.

هر چند جو بایدن در عرصه سیاست خارجی از اصولی چون همکاری با متحدان سنتی واشنگتن، حمایت از حقوق بشر و مقابله با حکومت های دیکتاتوری دفاع می کند. اما، سرنوشت ایران به دست مردم ایران رقم می‌خورد.

برای تغییر در ایران نباید انتظار و امید از خارج داشت. تنها مردم ایران و همبستگی و همکاری همه نیروهای مخالف تمامیت‌خواهی و حکومت دینی ضامن پیروزی ماست. بی‌شک، ما باید با تمام توان در انزوای بیش از پیش حکومت دینی ایران در جهان و میان مردم ما بکوشیم ولی، تنها پیوند مبارزان با مردم و اتحاد مبارزان تعیین کننده است.

نگاهی به برنامه جو بایدن نشان می‌دهد این برنامه برای رفاه و سعادت مردم امریکا تدوین شده است و جای خوشحالی است. نه ترامپ و نه بایدن هیچکدام برنامه‌ای برای سرنگونی جمهوری اسلامی ندارند و نباید انتظار چنین کاری را هم داشت. تمام تلاش امریکا محدود کردن دامنه فعالیت تروریستی جمهوری اسلامی ایران است. اما، برنامه مردم ما گذار از جمهوری اسلامی است. ما باید برای مردم، رسانه‌ها و سیاستمداران امریکا و جهان روشن کنیم:

رژیم جمهوری اسلامی تروریست است، نه تنها در کشورهای دیگر حتی مردم ما را نیز ترور می‌کند و آدم‌ربایی نیز جای برجسته‌ای در برنامه سرکوب و ارعاب آن دارد. حکومت دینی ایران نه تنها خود تروریست است، بلکه حتی وجود آن به خاطر ترسی که ادیان و مذاهب دیگر به درستی از تجاوز و عدم پایبندی آن به قوانین بین‌المللی و حسن هم‌جواری دارند، تنش‌آفرین است.

رژیم اصلاح ناپذیر است. چهل سال حکومت دینی، از جمله کشتار اعدام زندانیان عقیدتی-سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ و سرک.ب قیام آبان ۱۳۹۸، ساده‌لوحانه بودن امید به اصلاح رژیم را اثبات می‌کند.

جمهوری اسلامی غیر قابل اعتماد است. دروغ و فساد آئین نهادینه شده‌ی سران جمهوری اسلامی است. آنها به هیچ قولی به مردم ایران و به هیچ قرارداد و قانون بین‌المللی پایبند نیستند.

جنگ دائمی با دیگران بر اساس اعتقاد به جهاد به عنوان اصولِ مذهب شیعه، سرشت تغییرناپذیر جمهوری اسلامی است. تا جمهوری اسلامی وجود دارد، منطقه رنگ آرامش را نمی بیند.

رژیم جمهوری اسلامی نماینده‌ی مردم ایران نیست. رژیم مبارزات به حق کارگران و مردم گرسنه برای ابتدایی‌ترین خواسته‌ها را با خشونت و بربریت سرکوب می کند.

بدون هیچ امیدی به خارج، رژیم جمهوری اسلامی را افشا، رسوا و منزوی کنیم. جبهه‌ی مبارزان سکولار و دموکراتیک را برای سرنگونی جمهوری اسلامی تقویت کنیم. حمایت حکومت‌ها و مردم جهان را برای مبارزه مردم ایران جلب کنیم.

آبان ۱۳۹۹ – نوامبر ۲۰۲۰

احد قربانی دهناری

گوتنبرگ، سوئد

ahad.ghorbani@gmail.com

http://ahad-ghorbani.com

https://t.me/AhadGhorbaniDehnari

http://www.facebook.com/ahad.ghorbani.dehari