Home ستون آزاد آرشیو ستون آزاد پخش اکاذیب و محاکمات مجازی دررسانه های ایرانی-افسانه خاکپور

پخش اکاذیب و محاکمات مجازی دررسانه های ایرانی-افسانه خاکپور

دکتردر حقوق بین الملل توسعه و تجارت وکیل دادگستری در فرانسه

با گسترش هرچه بیشتر اطلاعات و آسان سازی ارتباطات در فضای مجازی، به این توهم  دامن زده که می توان هر چیزی را از طریق این شبکه ها انتشار داد و واهمه ای از مجازات قانونی نداشت.

 بی بند و باری کاربرانی که زندگی شخصی و اجتماعی خود یا دیگران را به سریال های دل مال تبدیل کرده  و با انتشارشان  دود به چشم همگان می کنند. مضرات بی درو پیکری فضای مجازی درابعاد سیاسی، اجتماعی و روحی قابل پیش بینی نیست..

 تماشای برخی تصاویرتکان دهنده و خواندن و شنیدن مطالب خشونت زا در رسانه های ایرانی و در فضای مجازی رغبت آدمی را گاه از دیدن آنها می گیرد..

پرواضح است که پایبندی به حقوق رسانه ای و قواعد حقوقی آن در فضای مجازی این گونه رسانه ها رعایت نمی شود.

بدون تردید این سایت ها خود نیز بطور غیر مستقیم درگسترش، ترویج وعادی سازی خشونت، دروغ و افترا،  و جا انداختن فرهنگ غیر دمکراتیک و عدم رعایت حقوق عموم و حقوق اشخاص نقش بسزایی دارند.

ازپخش تصاویر تکان دهنده و خشونت باردر رسانه ها و فضای مجازی ایرانی داخل و خارج ازکشور که بگذریم،  بازار داغ دروغ، افترا، ایجاد شک و شبهه  نسبت به اشخاص و درمظان اتهام قرار دادن آنها با  پخش اکاذیب به کاسبی عده ای علاف سیاست زده  تبدیل شده است..

و مفتضح تراز دامن زدن  به محاکمات مجازیست که توسط گروه ها وافرادی که بعضا  یا مواجب بگیر و وابسته به کشورهای خارجی اند یا برخی که درمخیله شان درک درستی از حقوق و محکمه و حقوق بشر و آزادی بیان نگنجیده است..

شگردهای مختلف پخش اکاذیب

از دروغ و شایعه و اتهام  شروع شده و به دعوا و محاکمات مجازی می رسد،.

با یک کلاغ چهل کلاغ کردن یک جمله یا یک تصویر شخصی را انگشت نما یا بقول خودشان افشا می کنند و برای کشف خود کف می زنند چرا که این شخص همچو آن ها نمی اندیشد و درباند و جناح و جبهه آنها نیست

 با منطق هرکس با ما نیست با آنهاست به شایعات وافترا درفضای مجازی پرو بال می دهند وبه رنگ کردن مصرف کنندگان مشغول می شوند .

برخلاف اصول و منش دمکراتیک به جای پرسش از فرد مورد نظر یا نقد نظرات و دیدگاه های او این دسته جات هوچی و لمپن های مجازی اصرار عجیبی دارند که هر نظری که باب طبع آنها نیست را با اتهاماتی از قیبل طرفداری ازجمهوری اسلامی، لابی گری برای حکومت و حتی اتهامات بزرگ تری چون جاسوسی به فردی بزنند و او را مشکوک قلمداد کرده و برایش خطرات بزرگی بیافرینند..

این ها بدون هیچ گونه مسوولیتی از آلوده کردن فضای مجازی بهره برده  یا باج سیاسی ازاربابان خود می گیرند. 

این عده سود جویان سیاسی یا نا آگاهان غیرسیاسی با سوء استفاده از آزادی بیان در فضای مجازی و دررسانه های غیرمجازی امثال تلویزیون و سایت ها  با نشر اکاذیب و هوچی گری لحظه ای و شتاب زده و بازی با حیثیت و شخصیت و اعتبارافراد ضربات برق آسا و غیر قابل جبرانی به آنها می زنند..

افراط و بی رویگی درهوچی گری وهوار کردن متهم فرضی بدون هیچ دلیل  یا با دلایل واهی و پیش داوری و محکوم کردن افراد با فرضیه های از من در آوردی نشا نگر بی احترامی به  حریم خصوصی و حقوق فردی و اجتماعی دیگراندیشان است.

حتی درمواردی فشار روحی درفضای مجازی و عدم حمایت قانونی از قربانی یا متهم منجر به افسردگی و حتی خودکشی چند نفر درایران شده  است.

نمونه آن خودکشی اخیر دو خانم هنرپیشه و فعال رسانه ای در ایران بود این دو پس از انتشار زندگی خصوصی شان دست به خودکشی زدند و لمپنان مجازی به هیچ مجازاتی البته نرسیدند.

دررسانه های ایرانی خارج از کشور عده ای تازه بدوران رسیده سیاسی که سوابق شان بر کسی روشن نیست یا که اجیران کشورهای ارتجاعی وقدرت های جنگ طلب اند،  کار سیاسی را با هوچی گری اشتباه گرفته و دلقک واراز این تلویزیون به آن سایت رفته و اتهامات و اکاذیبی را با کمال وقاحت به کسانی که همچو آنها نمی اندیشند و عمل نمی کنند نسبت می دهند.

بدون آن که مسئولیتی در پخش اتهام و اکاذیب برای خود بپذیرند.

این وطن فروشان که به سهو خود را منجی دمکراسی و آزادی برای ایران می دانند هیچ درکی از اصول دمکراسی و آزادی بیان و حقوق بشر ندارند و پس از چهل سال  که در کشورهای دمکراتیک  نشسته اند آب در هاون ارتجاع می کوبند.

به جای پرسش از فرد یا گروه و درک مفهوم و فهم متن ودریافت معنای سخن با برشی از یک جمله و با پیراهن عثمان کردن آن فرد مورد نظر خود را به صلابه می کشند.

 در چنین فضای بی در و پیکری که حقایق وارونه شده یا اصلا رو نمی شوند، این گونه رسانه ها ی عقب مانده حق آزادی بیان و احترام به حقوق فردی واجتماعی دیگران  به محاق کشیده شده جار و جنجال و هیجانات کاذب جای طرح پرسش ها و حل و فصل مسایل حاد و مبرم جامعه ایران را گرفته است.

این رفتارهای غیردمکراتیک با شدت یافتن مبارزات مردم ایران و بالا گرفتن بگیرو ببند حکومتی  نه تنها کمکی به مردم نمی کند بلکه به گمراهی و انحراف کشاندن  مبارزات آنها می افزاید.

گرچه بخش بزرگی از صاحبان این  گونه رسانه ها و تلویزیون ها تابع قانون کشورهای غربی و دمکراتیک می باشند و طبق این قوانین نیز مسئولیت قانونی در مقابل نشر و پخش دروغ اتها م و پخش اکاذیب  دارند اما خود را مبرا از تحقیق و تایید موضوع می دانند..

جعل متن و تصویر وصدا

بارها اشعار جعلی بنام شاعران معروف ایرانی به دستم رسیده است شاعرانی که  دیریست از دنیا رفته اند اما بنامشان اشعار کاذبی دست بدست می چرخد و دستشان از اعتراض کوتاه است.

جعل و کلاژ صدا و تصویر و فیلم  نیزدر فصای مجازی ایرانیان مایه سرگرمی و با هدف ایجاد شبهه و توهم درسندیت آن و نهایتا تخریب فرد دیگر اندیش یا گروه مستقل  یا به قصد ضربه زدن به حکومت است. 

بخشی ازاین افراد ودست نشاندگان و جیره خواران یا پادو های کشورهای خارجی در لوث حقایق سیاسی و سیاه نمایی شخصیت های مستقل تبحر یافته و درراستای سیاست های امپریالیستی با تبلیغ جنگ طلبی، تشویق تحریم ایران و حمله  نظامی به این کشور، یا با  تشویق به  آخوند کشی و ترویج خشونت راه را برای تجزیه ایران با مستمسک  کردن حقوق اقوام و نه حقوق بشرهموارمیسازند،

 آنها در پی تحریف نظرات  گروه ها و شخصیت های مستقلی هستند  که به هیچ کجا وابسته نیستند  و باجی هم به اربابان آنها نمی دهند.

قانون گذاری سرویس های دیجیتالی دراتحادیه اروپا 

دراروپا نیز سال هاست که سازمانها و دولت مشغول مجادله و گفتگو در باره  کنترل فضای مجازی و منع کردن محتوای غیردمکراتیک یا  خطرناک برای افکار عمومی یا تجاوز به حقوق خصوصی در صدد حفظ  امنیت عمومی هستند.

در تاریخ بیست و سه آوریل دو هزاروبیست و بیست و دو شورا و پارلمان اروپا توافقی با پیشنهاد فرانسه آلمان و ایتالیا و چند کشور دیگر را به امضا رساند. با هدف حفظ حقوق مصرف کنندگان سرویس های دیجیتالی و برای جلو گیری از  انتشار موضوعات جعلی و نفرت برانگیز.

سایت های سرویس دهنده دیجیتال همچون گوگل، فیس بوک، تلگرام، اینستا گرام، تویتر و غیرو را مسوول محتویات و انتشار کاربران خود دانسته و آنها را موظف به پاک کردن مطالب دروغ نسبت به افراد  با موضوعات نفرت زا ظرف بیست و چهار ساعت  دانسته اند..

این سرویس ها تاکنون دروازه بازی بودند که هرکس می توانست هرچه را که می خواهد به انتشار عموم بگذارد حتی اغفال کودکان و نوجوانان با ویدیوهای جنسی، انجام جنایت و اعمال تروریستی، ترویج افکار فاشیستسی یا راسیستی یا آزارواذیت روحی  و تحت فشار قرار دادن افراد. .

در فرانسه نیز تا کنون چند جوان  و نوجوان بعلت عدم تحمل آزار روحی در فضای مجازی دست به خودکشی زده  یا دچار افسردگی شده اند..

از این پس سرویس های دیجیتالی باید گزارشی از شفافیت فعالیت خود به پارلمان اروپا ارایه داده و در صورت چاپ مطالب نامربوط جعلی یا فعالیت های غیر قانونی  با فوریت در این زمینه اقدام کنند.

وقت آنست که رسانه های ایرانی بویژه در خارج کشور به غربالگری موضوعات و اطلاعات رصد نشده بپردازند و اصول دمکرایتک کشورهای متمدن را در احترام به آزادی بیان و اندیشه و نقد و بررسی نظرات  مخالف بکار گیرند..

اول ماه مه دو هزار و بیست و دو

منبع:

Conseil de l’UE, communiqué de presse « Législation sur les services numériques: accord provisoire du Conseil et du Parlement européen pour faire d’internet un espace plus sûr pour les citoyens européens », 23 avril 2022